Türk işbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve T.C. Almatı Başkonsolosluğunun dikkatine
Türk gazetecilerden oluşan heyet ile güzel şehir – Almatı’ya yaptığımız gezide Kazakistan’ın Almatı şehri Kazakistan Millî Kütüphanesini de ziyaret ettik.
Türk işbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Kazakistan Kültür Türk İşbirliği kütüphanede başında bir tika görevlisinin olduğu Türkiye standı açılmış. Ama ne yazıkki Türkiyeyi tanıtan anlatan bir kaç kitap dışında bir veri yok. Özellikle Türkiye Cumhurbaşkanını tanıtan ne bir kitap ne bir resim var. TİKA yetkililerinin ve T.C. Almatı Başkonsolosluğunun bu konuya el atmalarını bekliyoruz.
Kazakistan Milli Kütüphanesi
Ülkenin en önemli ve en büyük kütüphanesi konumunda olan bu kütüphane 1910 yılında, o günkü adı “Verni” olan, bugünkü Almata’da kent meclisi tarafından kurulmuştur. 6 Mart 1911 yılında resmen açılışı yapılan kütüphane, 20 yıl faaliyet gösterdikten sonra 1931 yılının Mart ayında Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Genel Kütüphanesi adını almıştır. O tarihlerden itibaren bu kütüphane Kazak tarih, kültür ve medeniyetiyle ilgili önemli bir arşive dönüşerek, değerli el yazmaları dahil her türlü belgenin ve kitabın toparlanma merkezi haline gelmiştir.
Zaman içerisinde pek çok merkezden ve yine ünlü kişilerden kütüphaneye büyük bağışlarda bulunulmuştur. Örneğin büyük Türkolog Esparkof ve yine büyük Kazak yazarı Sabit Mugan özel kütüphanelerindeki eserleri bu müzeye bağışlamışlardır. Kütüphane 1937 yılında büyük Rus şair Puşkin’in anısına, Puşkin Kütüphanesi olarak adlandırılmıştır. Aralık 1991 yılında Kazakistan bağımsızlığını ilan ettiğinde, kütüphanenin adı tekrar Kazakistan Milli Kütüphanesi olarak değiştirilmiştir. Bünyesinde 7 milyon cilt kitap bulunan bu kütüphaneden, her yıl milyonlarca insan yararlanmaktadır. Kütüphanede aynı anda 1500 kişinin kullanabileceği 14 okuma salonu bulunmaktadır. Yılda ortalama 200 bin cilt kitap bu kütüphaneye eklenmektedir.