Dursunbey’in 2. Dünya Savaşındaki Tarihi Önemi 4 şubat 1944’de Reisicumhur İsmet İnönü’nün Dursunbey’i ziyareti

Dursunbey’in 2. Dünya Savaşındaki Tarihi Önemi 4 şubat 1944’de Reisicumhur İsmet İnönü’nün Dursunbey’i ziyareti

BALAT ÖZEL HABER
Dursunbey’in 2. Dünya Savaşındaki Tarihi Önemi 4 şubat 1944’de Reisicumhur İsmet İnönü’nün Dursunbey’i ziyareti

DURSUNBEY’DE GEÇEN 4 GÜN TÜRKİYEYİ 2. DÜNYA SAVAŞINA GİRMEKTEN GERİ TUTTU.
12 Aralık 1943’te İngiltere’ye, üsler konusunda alınan kararın uygulamaya konulabilmesi için Türk ordusunun acilen takviyeye ihtiyaç duyduğunu belirten bir nota gönderilmiştir.
İngiltere de, konunun değerlendirilmesi için Ocak 1944’te Türkiye’ye Genelkurmay ile görüşmesi için bir askeri heyet göndermiş, incelemeler ve görüşmelerden bir sonuç alamayan heyet 3 Şubat 1944’te Türkiye’yi terk etmiştir.

Dursunbey’in 2. Dünya Savaşındaki Tarihi Önemi 1-4 şubat 1944’de Reisicumhur İsmet İnönü Dursunbey’i ziyaret edip 4 gün ilçede kalarak Türkiye’yi 2. dünya savaşına sokmamak için İngiliz heyeti ile görüşmemiş
İngiltere Başbakanı Winston Churchill’in Baskılarına karşı direndiğini ve ilçede Almanya’nın Ankara büyükelçisi Von Papen’in hitlerden getirdiği mesajı görüştüğünü ve tarafsız kaldığımızı biliyor musunuz?

Milli şef Devlet Orman işletmesi tarafından işletilen ALAÇAM Ormanında tetkiklerde bulunmuş ve geceyi Dursunbey istasyonundaki husisi vagonlarında geçirmişlerdir.
Alaçam hacıkerim bölgesinde adına bir kamelya yapılmış ve ona hizmet eden Dursunbeyli hemşerimiz Churchille benzettiği için adı Churchil olarak kalmıştır.

 

ÖZCAN KİREÇ ÖZEL HABER :
DURSUNBEY’DE GEÇEN 4 GÜN TÜRKİYEYİ 2. DÜNYA SAVAŞINA GİRMEKTEN GERİ TUTTU.
İsmet Paşa Türkiye’yi 2. Dünya Savaşı’na sokmamak için verdiği büyük mücadelenin içinde Dursunbey’in de büyük etkisi oldu. İsmet İnönü 4 Şubat 1944’de Dursunbey’e gelerek 4 gün ilçede misafir olmuş ve İngiltere Başbakanı Winston Churchill’in baskılarına karşın onunla görüşmeyerek, Türkiye’nin savaşa girmemesinde büyük etkisi olmuştu. İnönü, Churchill’in baskısından kurtulmak için eşi Mevhibe hanım’la Türkiye gezisine çıkmış, dört gün boyunca Dursunbey’de Alaçam dağlarında kalmıştı. Bu süre zarfında o dönemde iletişim araçlarının kısıtlılığı sebebi ile İsmet Paşa ile iletişim kurulamamış 2. Dünya savaşı için görüşmeye gelen Churchill Reisi Cumhur ile görüşememişti. Dursunbey’de kaldığı süre zarfında Alaçam Hacı Kerim yaylasında adına kamelya yapılan İnönü, kendisine hizmet eden bir Dursunbeylinin Churchill’e benzemesi sebebi ile o şahsa Churchill diye seslenmiş ve o şahsın lakabı Churchill olarak kalmıştır. ————————————————————————————————— Bu yazı 4 şubat 1944 Pazartesi günü yayınlanan Türkdili gazetesinden alınmıştır. Milli Şefimiz Alaçamda Tetkiklerde Bulundu Dursunbey’i de şereflendiren Reisicumhurumuz Binlerce halkın heyecanlı bir surette saygı ve sevgi tezahürler ile karşılandı. Dursunbey, her yıl mutlu günü bir bayram sevinci içinde kutlayacak.
Dursunbey 5 hususi muhabirimizden Aziz Milli Şefimiz ve Reisi Cumhurumuz İsmet İnönü ve sayın bayanları Perşembe günü saat 15’de Kütahya yoluyla kazamızı şereflendirmişlerdir. Aziz milli şefimiz istasyonda burada bulunmakta olan mebuslarımızdan Hulusi Küçükler, Kaymakam Belediye ve Parti Reisleri ve kalabalık halk tarafından karşılaşmışlardır.
Milli şefimiz kendilerini karşılayanlara iltifatta bulunmuşlardır ve doğruca hazırlanan de dekovil ile devlet orman işletmesi tarafından işletilen Alaçam ormanına hareket buyurmuştur. O gün akşama kadar orman işletmesi faaliyetini mahallinden tetkik eden reisi cumhurumuz geceyi Dursunbey istasyonundaki hususi vagonlarından geçirmişlerdir. Milli şefimiz ertesi yani dördüncü cuma günü sabah saat 9 da tekrar Alaçam ormanında tetkiklerini devam etmişlerdir.
Daha sonra sayın refikaları ile ve bütün maiyetinle ile birlikte kaza merkezine inmişlerdir. Milli Şeflerinin kasabalarını şereflendireceklerini haber alan büyük küçük kadın, erkek binlerce Dursunbeyli kasabanın dışarısında yer almışlar ve büyük aziz misafirlerini saygı, sevgi tebrikleri arasında karşılamışlar ve alkışlamışlardır. Reisicumhurumuz ve sayın eşleri bu sırada otomobillerinden inerek halkın arasından geçmişler ve coşkun tezahürlere mukabele de bulunmuşlardır. Dursunbeylileri selamlamışlardır.
Doğruca kasabaya giren büyük misafir, Partiye şereflendirmiş ve bir müddet istirahat buyurmuşlardır burada mebuslarımızdan Hulusi Küçükler’den ve parti reisinden kaza işleri etrafında izahat almışlardır. Daha sonra Kaymakamlığı ve Belediye dairesine teşrif etmişlerdir. Burada Kaymakamdan ve Belediyede reisi Ramazan Kılıçtan kasabanın muhtelif işleri ihtiyaçları ve çalışmaları üzerinde verilen izahatı dikkatle takip buyurmuşlar ve alâkalarını göstermişler.
Tabiatın güzelliklerini toplayan Dursunbey’den memnunluklarını bildirmişlerdir. Bundan sonra kasabanın içinden geçen suların membasını görmeyi arzu buyuran milli şefimiz bu membaı görerek saat 18.00 istasyona hareket etmişlerdir.
İstasyonda devlet orman işletmesi kereste fabrikasını tetkik eden milli şefimiz saat 22 yi 10 geçe buradan ayrılmış lardır. Reisicumhurumuza mebuslarımızdan General Kazım Özalp, Orman umum müdürü Fahri Güç de refakat etmektedirler. Dursunbey bu münasebetle en sevinçli günlerin den birini heyecanla yaşamıştır.
Halk neşe ve sevinç içinde büyük misafirlerini görmenin bu sonsuz bahtiyarlığını yaşamaktadır. Bunun ifadesi olarak Dursunbeyliler aziz milli şeflerini ilk defa aralarında görmenin bu sonsuz sevincini yaşatmak üzere 4 Şubat tarihini bir yıl dönümü olarak kutlamaya karar vermişlerdir.
Türkdili Gazetesi 4 Şubat 1944 özel Haber

Balat Gazetesi

1989 yılında Televizyon, Radyo sonrasında Dijital Medya, Dergi ve Gazetecilik yapmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.